El sistema de monitoritzacio del compostatge es presenta a la planta de Manresa

Posted Posted by Natalia in News     Comments No comments
Jan
18

La monitorització del procés de compostatge de residus arriba a la planta de Manresa

La planta de compostatge de matèria orgà nica de Manresa, al polígon Bufalvent

18 de gener, Manresa.– Després de 3 anys de R+D+i, la planta de compostatge del Parc Ambiental Bufalvent de Manresa ha estat l’escenari de la presentació en públic de COMPOBALL, l’innovador sistema resultant d’un projecte finançat per la Comissió Europea i destinat a monitoritzar el procés de compostatge.

Catalunya ha estat liderant el projecte Compoball, des de l’empresa IRIS, ubicada al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels i dedicada a la recerca i al desenvolupament. A més, l’Agència de Residus de Catalunya, la UPC i l’Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya també han pres part del projecte Compoball, constituït per un consorci de 16 empreses, entitats i associacions d’arreu d’Europa.

La innovació del sistema Compoball rau en la possibilitat de controlar paràmetres com la humitat i la temperatura del material de compostatge des d’una pàgina web, a distància de les instal·lacions de compostatge. Així, Compoball representa un avenç important per al sector del reciclatge de la matèria orgànica i del compostatge, proveint-lo d’un sistema intel·ligent i sense fils que monitoritza tot el procés de compostatge, n’obté dades i les emmagatzema en un sistema que l’operari pot consultar a distància sense necessitat d’estar in situ a les instal·lacions de compostatge.

El sistema Compoball ha quedat demostrat a la planta de compostatge de Manresa, com a resultat del treball d’un equip d’investigadors i desenvolupadors tecnològics al llarg dels darrers 3 anys. La coordinadora del projecte, la Dr. Mirta Rodríguez, de l’empresa IRIS, ha presentat el projecte i la demostració del funcionament de Compoball en un entorn real com és la planta del Consorci del Bages per la Gestió de Residus. Les explicacions tècniques del sistema inalàmbric Compoball no hi han faltat, de la mà de l’equip d’enginyers d’IRIS i la UPC: Carlos Rovira (IRIS), Marga López (UPC) i Oscar Casas (UPC).

La gestió dels residus i el compostatge juguen un paper significatiu tant per a la conservació del medi ambient com la valorització econòmica dels residus. El procés de compostatge converteix un residu en un adob de qualitat. La qualitat del producte final, doncs, depèn de manera crítica de paràmetres com la humitat i la temperatura al llarg del procés i tractament del material. En l’actualitat, a nivell europeu no consta l’existència de tecnologies capaçces de controlar aquest procés de manera contínua. Amb l’entrada de Compoball al mercat, la necessitat de poder controlar el procés de reciclatge quedaria coberta i el sector obtindria una matèria de major qualitat i, per tant, més competitiva.

Divendres 25 de gener tindrà lloc una nova jornada de demostració de Compoball a les instal·lacions d’IRIS i inclourà una visita a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat. Per inscriure’s, cal enviar un email a l’adreça nllansana@iris.cat. Més informació i horaris a la web d’IRIS.

El projecte Compoball està finançat pel Setè Programa Marc de la Comissió Europea i està liderat des de Barcelona per l’empresa IRIS (acord de subvenció nombre 243.625). Per més informació, cal visitar www.compoball.eu

Comments are closed.