Es presenta el sistema Compoball, liderat des de Catalunya

Posted Posted by Natalia in News     Comments No comments
Jan
25

La planta de Torrelles monitoritza el procés de compostatge amb un sistema pioner al món

Després de 3 anys de R+D+i, la monitorització del procés de compostatge de residus és avui possible gràcies a la investigació i el desenvolupament realitzat per l’equip del projecte Compoball. Setze empreses, entitats i associacions d’arreu d’Europa han estat al darrere del projecte europeu, liderat des de Catalunya per l’empresa IRIS, dedicada a recerca i desenvolupament. L’Agència de Residus de Catalunya, la UPC i l’Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya també hi han participat activament.

Divendres 25 de gener s’ha presentat el sistema pilot a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat, en una sessió en què s’ha demostrat el funcionament del sistema de sensors Compoball. Aquesta tecnologia representa un avenç rellevant en el sector del reciclatge de la matèria orgànica i del compostatge, i el dota d’una eina intel·ligent i sense fils que permet controlar els paràmetres clau durant el procés de compostatge, com són la temperatura i la humitat, amb l’objectiu final d’aconseguir un adob d’alta qualitat. A més de recollir les dades del l’estat del compost, Compoball també les emmagatzema en un sistema que l’operari pot consultar a distància sense necessitat d’estar in situ a les instal·lacions. Per tant, la innovació de la pionera tecnologia Compoball rau en la possibilitat de controlar l’estat del compost a distància, des d’una pàgina web, facilitant la presa de decisions a l’operari per obtenir un adob d’alta qualitat.

Els investigadors i desenvolupadors tecnològics dels socis catalans del projecte han presentat el projecte i han compartit els detalls tècnics del sistema Compoball, de cara a difondre l’avenç tecnològic entre les empreses i la indústria dedicada al compostatge i a la gestió dels residus.

La coordinadora del projecte, la Dr. Mirta Rodríguez, de l’empresa IRIS, va conduir la jornada, tot introduint el sistema Compoball i donant pas a les explicacions tècniques de l’equip d’enginyers i agrònoms com Carlos Rovira (IRIS), Marga López (UPC) i Oscar Casas (UPC). Tot seguit, s’ha posat a prova el funcionament del sistema Compoball en un entorn real com és la planta de Torrelles de Llobregat, gestionada per l’empresa Metrocompost SA.

La gestió dels residus i el compostatge juguen un paper significatiu tant per a la conservació del medi ambient com la valorització econòmica dels residus. El procés de compostatge converteix un residu en un adob de qualitat. La qualitat del producte final, doncs, depèn de manera crítica de paràmetres com la humitat i la temperatura al llarg del procés i tractament del material. En l’actualitat, a nivell europeu no consta l’existència de tecnologies capaces de controlar aquest procés en temps real i de manera contínua. Amb l’entrada de Compoball al mercat, la necessitat de poder controlar el procés de reciclatge quedaria coberta i el sector obtindria una matèria de major qualitat i, per tant, més competitiva.

Beneficis ambientals
A les plantes de compostatge i ecoparcs metropolitans, els residus orgànics reben un tractament equivalent al reciclatge. Gràcies a això, es pot usar la matèria orgànica residual per generar un nou producte — el compost.

El compost fet a partir de matèria orgànica recollida selectivament és un adob orgànic útil en agricultura i jardineria, que contribueix a reduir l’ús de fertilitzants químics. A més, compostar la matèria orgànica evita que se li hagi de donar un tractament finalista –deposició controlada o incineració. A la planta de compostatge de Torrelles se sotmeten els residus a un procés de fermentació similar al que ocorre a la natura, però més ràpid i controlat.

La planta de compostatge de Torrelles de Llobregat processa entre 4.500 i 5.500 tones de residus l’any. En funcionament des del 1997, la planta dóna servei a diversos municipis metropolitans: Begues, Castellbisbal, Corbera, Molins de Rei, Pallejà, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

El projecte Compoball està finançat pel Setè Programa Marc de la Comissió Europea i està liderat des de Barcelona per l’empresa IRIS (acord de subvenció nombre 243.625).

DESCARREGA’T LA NOTA DE PREMSA EN CATALÀ: Document WordDocument Adobe PDF.

Comments are closed.